חיסוני כלבת יינתנו בימי שני בין השעות: 11:00-09:00
ובימי שלישי בין השעות 18:00-16:00
סימון כלבים על ידי שבב אלקטרוני:
הסימון (השבב) מוזרק עם החיסון הראשון של הכלב (מגיל 3חודשים) ונעשה באופן חד פעמי. הסימון הינו אמצעי זיהוי אמין, שאינו מתקלקל אובד או נגנב. סימון הכלב הינו חובה.
המידע שמוצפן בשבב כולל את פרטי הבעלים שם, כתובת ומספר טלפון ואת פרטי הכלב מין, סוג, גיל וחיסונים בעבר. כלב שנמצא נבדק במחלקה על ידי מכשיר לקריאת השבב האלקטרוני. באמצעות השבב ניתן לאתר את פרטי הכלב ובעליו גם אם אינו נמצא בעיר מגוריו. זיהוי השבב מאפשר איתור כרטיס מעקב של הכלב במחלקה וקבלת מידע נדרש כגון: חיסונים, שוטטות, נשיכות, הסגרים ועוד.
לכידת כלבים משוטטים:
החוק מתיר יציאת כלבים לרשות הרבים אך ורק כשהם מובלים ברצועה ונתונים לשליטת המוביל אותם. כלבים מסוכנים חייבים גם במחסום פה. בהתאם לחוק חל איסור על כלב לשוטט חופשי ברשות הרבים והאחריות מוטלת על בעל הכלב. כל כלב שמשוטט ברשות הרבים או בשטח פרטי שאינו שייך לבעליו מובל לתחנת הסגר עד ל 10 ימים. אם לא הייתה דרישה 5 ימים מעבר ל 10 ימים רשאי הווטרינר בתחנת ההסגר להחליט אם למסור את הכלב לאימוץ או למטרה אחרת.
פיקוח על עסקים המוכרים מוצרים מן החי:
השירותים הווטרינריים העירוניים מפקחים באופן שוטף על עסקים המוכרים מוצרים מן החי. הפיקוח מתבצע על מזון מן החי וכולל ביקורת לבדיקות מזון, תנאי הובלת המוצרים, רמת הטמפרטורה בזמן ההובלה ובזמן אחסנת המוצרים בעסק. ביקורת מתבצעת בהתאם להוראות החוק ועפ"י טופס ביקורת.
פיקוח ומניעת מחלת הכלבת:
הכלבת הינה מחלה מסוכנת וקטלנית, המחלה ידועה בכל חלקי העולם מאז שחר ההיסטוריה האנושית. הכלבת הינה מחלה חשוכת מרפא. מרגע שמופיעים הסימנים הראשונים של המחלה אצל אדם או בעל חיים שננשך, אין כל אפשרות לרפאם וגורלם נחרץ, מוות תוך ייסורים קשים ביותר. מידי שנה מתים בעולם אלפי בני אדם מכלבת, כולל במדינות הגובלות עם ארצנו. הרפואה המודרנית טרם מצאה פתרון יעיל להתמודדות במחלה זאת. לכן, יש להקדים רפואה למכה ע"י טיפול מונע.
לאחרונה חדרה מחלת הכלבת לאזור החוף שממנו נעדרה שנים רבות. אובחנו עשרות רבות של מקרים, לרבות בגורים ובכלבים עזובים אשר נאספו ואומצו. בשנתיים האחרונות הובחנו בצפון הארץ מקרים רבים של המחלה, ולכן יש להיזהר עת מחליטים לאמץ כלב ממקור לא ידוע.
חשוב לזכור שנגיפי הכלבת מצויים בכלב נגוע ברוק שבפיו. בעת נשיכה או שריטה יש חשש שהנגיפים יעברו אל הנשוך.
למזלנו, חולפת תקופה ממושכת למדי בין ההדבקה לבין הופעת סימני המחלה וניתן לפעול ביעילות להצלת חיי האדם הנשוך תוך כדי זאת. תקופה זאת נקראת "תקופת הדגירה" אותה מנצלים למתן מספר זריקות חיסון בתרכיב כנגד כלבת. נגיף הכלבת מוחדר לנשוך בעת הנשיכה או השריטה ונשאר בפצע בין 14 ל - 18 ימים. לאחר מכן הוא נקלט בקצות העצבים ונע באיטיות לאורכם בדרכו אל המוח. כשהנגיף מגיע אל המוח הוא יגרום להופעת סימני כלבת המביאים למוות תוך מספר ימים.
עזרה ראשונה:
מייד לאחר הנשיכה או השריטה יש לרחוץ באופן יסודי את המקום שנפגע במים ובסבון, במטרה לסלק ממנו את הרוק והנגיף שבתוכו. אין בשום פנים ואופן לסמוך על אמצעי זה גם אם בוצע כהלכה ואין הוא שקול כנגד קבלת חיסון, אם נמצא כי יש צורך.
איתור בעל חיים שנשך:
יש לאתר ולזהות מייד את בעל החיים שנשך ולהסגירו לתחנת תצפית כלבת (רצוי מאוד לאתר גם את בעליו של בעל החיים שנשך).
טיפול רפואי:
לשם קבלת טפול רפואי עקב נשיכה, יש לפנות מיידית לחדר מיון בבית החולים, לתחנת מד"א או לרופא משפחה. לאחר מכן, יש לפנות למשרד הבריאות בפתח תקווה (רחוב אחד העם 31, פתח תקווה טלפון: 03-9051804) ולמסור פרטים על הכלב הנושך. משרד הבריאות יעביר הודעה
לבעל הכלב הנושך בדבר הצורך והחובה בהסגרתו, בנוסף תימסר הודעה לשירות הווטרינרי העירו
ני.
תצפית כלבת על בעל חיים שנשך:
מטרת התצפית לקבוע האם בעל החיים הנושך אומנם נגוע בכלבת. הכלב מובא למאורת בידוד לצורך התבוננות ותצפית למשך 10 ימים מיום ההסגר. אם הכלב מת בתקופת ההסגר ובדיקה מוחית של הכלב מאשרת כי אכן מת מכלבת או אם חושד הרופא הווטרינר כי בזמן התצפית מגלה בעל החיים סימנים קליניים של המחלה, יועבר מידע זה ללשכת הבריאות וינקטו צעדים רפואיים בהתאם.
הבידוד לצורך תצפית כלבת חייב להיות בתנאי בטיחות מרביים, מכיוון שחיות החולות בכלבת מסוגלות לפרוץ בכוח רב כל גדר ומחסום ולרוץ בטירוף למרחקים ארוכים, תוך שהם תוקפים ונושכים כל מי שנקלע בדרכם. עקב כך, אין החוק מתיר תצפית כלבת מחוץ למאורות התצפית הציבוריות. אם מת בעל החיים או נהרג טרם הסגרתו יש להעביר בדחיפות את הפגר למשרדי השירות הווטרינרי העירוני.
אין לגעת בגופה או בבעל חיים חשוד בידיים חשופות אלא רק בעזרת כפפות.
המלחמה בכלבת: